Camiler ve Tekkeler
İznik Yeşil Camii
İznik'in doğusunda, İznik kalesi Lefke Kapısı yakınında bulunan Yeşil Cami, Çandarlı Hayrettin Paşa adına Mimar Hacı Musa tarafından 1378 - 1391 yılları arasında yaptırmıştır. Çandarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından yapımına başlanan cami, Onun ölümünden sonra oğlu Ali Paşa 1391 - 1392 yıllarında tamamlamıştır. Erken Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından olan Yeşil Cami, tek kubbeli, merkezi camilerin geliş..
Yeşil Külliyesi
Adını Yeşil semtinden alan külliye, 1419 yılında Sultan Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Yeşil Külliyesi içeresinde cami, türbe, medrese, hamam ve imaretten oluşmaktadır. Külliye tüm ihtişamıyla, tarihte Fetret Devri'nin sona ererek Osmanlı Devleti'nin yeniden ve daha güçlü bir şekilde doğuşunun ispatı gibidir. Yeşil Külliyesi, Bursa'nın en önemli eserlerinden kab..
Bursa Yeşil Camii
Bursa Yeşil Camii Hacı İvaz Paşa tarafından 1414- 1419 yılları arasında inşa edilmiştir. Hacı İvaz Paşa'nın en önemli eserlerinden olan Yeşil Camii, Ters T plan şemasına sahip caminin üzeri iki kubbe ile örtülmüştür. Mahfili dönemin İznik çinileri ile bezeli olan Cami mihrabı görkemli bir dekorasyona sahiptir. Bina girişindeki taç kapı Türk taş oymacılığının özgün bir ü..
İznik Ayasofya Müzesi (Cam..
İznik Ayasofya Müzesi, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır. Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsil 787 yılında bu kilisede toplanmıştır. 1331'den sonra Orhan Gazi camiye dönüştürmüştür. Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) döneminde, Mimar Sinan bir mihrap ilave edip yan neflerde büyük kemer açıklıkları oluşturulmuştur. 2007 yılında yapıda resto..
Bursa Ulu Camii
Yıldırım Bayezid tarafından, Niğbolu Zaferi sonrasında 1396 yılında yapımına başlanılan ve 1399 yılında tamamlanan Ulu Cami, günümüzde şehrin merkezi durumundaki Atatürk Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Cami zaman içerisinde istila, deprem, yangın gibi felaketlerden oldukça zarar görmüş ve çeşitli onarımlar geçirmiştir. Dikdörtgen bir plana sahip olan Ulu Camii aynı zamanda Erken Dönem Osmanlı Mimarisi, çok kubbeli camileri arasında en büyük ve en..
Yıldırım Camii
Yıldırım unvanıyla bilinen Sultan 1. Bayezid’in Bursa’da 14. yüzyılda inşa ettirdiği külliyede yer almaktadır. Zaviyeli ya da tabhaneli olarak da bilinen plan şemasına sahip olan Yıldırım Camisi, kendisinden önceki Orhan Camisi ile 1. Murad’ın Çekirge’deki camisinin bir benzeri olmakla birlikte yapısallık ve işçilik açısından onlardan daha gelişmiştir. Kusursuz inşaatı, temiz yapılışı, kesme taş cepheleri, son cemaat yeri, en önemlisi de Bursa ke..
Ömer Bey Camii
Camii 1715 yılında Ömer Bey tarafından yaptırıldığı için Ömer Bey adını almıştır. 200 m2 olan camii birçok kez onarım gören caminin minaresi özgünlüğünü korumaktadır.
Hacılar Camii
1470 yılında Bakkal Hacı Sinan tarafından yaptırılan camii, eski adliye binasının arkasındadır. Caminin üst kısmı kubbe İle örtülmüştür. Caminin en önemli bölümü, renkli ahşaptan yapılmış mahfildir. Son cemaat mahali ile birlikle dikdörtgen bir plana sahiptir. Bursa'da çeşitli nedenlerle hacca gidemeyen hacı adaylarının ayırdıkları para ile yaptırılmış olan cami. Hacılar Cami ismiyle anılmaktadır.
Muradiye II. Murad Camii
1425-26 yılında yaptırılan II. Murad Camii, zaviyeli plan tipi camilerin en yalın biçimini yansıtmaktadır. Oldukça yalın bir plana sahip olmasına karşılık, gerek dış cephesi, gerekse iç mekanları süsleme bakımından oldukça zengindir. Dış cephede taş ve tuğla işçiliği, iç mekanlarda ise renkli sırlar ve çeşitli motiflerle çiniler sanat tarihi açısından önem arz etmektedir.
I. Murad Hüdavendigar Cami..
1363 yılında yapımına başlanan ancak 19 yılda tamamlanabilen Hüdavendigâr Camii, "Ters T" planlı yapı özelliğine sahip olmasına rağmen, caminin kemerleri ve giriş bölümünün yapı biçimi incelendiğinde hiçbir Bursa yapısında görülmeyen özellikler taşıdığı görülür. Caminin yapımında Bizans devrinden kalma devşirme malzeme kullanılmıştır. Kullanılan malzemelerden dolayı caminin Bizans kilisesinden dönüştürüldüğü iddia edilse de, caminin yeni baştan y..
Şehadet Camii
Sultan 1.Murad Hüdavendigar tarafından 1365 yılında yaptırılmıştır. Orduevinin tam karşısındadır. Aslen eski bir kilisedir. Zaten bu durum mimarisinden de kendini belli etmektedir. Bursa’daki gayri müslimler Sultan 1. Murad’ın kendilerine gösterdiği büyük anlayıştan ötürü kendi rızaları ile camiye çevrilmesi istemişlerdir. Bursa’daki gayri müslüm ve müslüman topl..
Orhan Bey Camii
1326 Yılında Orhan Gazi Bursa'yı aldığında kent, Kale içindeki yerleşmeden ibaretti. Daha sonraki Osmanlı sultanlarının da benimsediği bir kentleşme modeli ilk kez Sultan Orhan tarafından 1339 yılında uygulanmış ve kent duvarlarının dışında, o dönemde Çakır hamam'dan Set başına kadar uzanan geniş Gökdere yatağının fundalık ve bataklık zemininde cami, medrese, imaret, hamam ve handan (bedesten) oluşan bir külliye yaptırılmıştır. Etrafı surlarla çe..