Kaleler ve Surlar
Bursa Kale Surları
Yaklaşık olarak 2 kilometre uzunluğunda olan surların beş kapısı bulunmaktadır. Hisar (Saltanat) Kapısı, Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Pınarbaşı (Su) Kapısı, Yer (Zemin) Kapısı olarak isimlendirilmiştir.Bursa, M.Ö. 7. yüzyılda yöreye gelerek yerleşen ve M.Ö. 327'de bağımsız bir krallık haline gelen Bithynialılar tarafından M.Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur. Bithynia Kralı Prusias, Romalılar'dan kaçarak ülkesine sığınan Kartacalı general Hannibal'ın ö..
Balabancık ve Gazi Aktimur..
Gazi Osman Bey, Bilecik, İnegöl, Sakarya ve Yenişehir'den sonra Bursa'ya yönelmeyi planlamıştır. Sarp kayalıklarla çevrili Bursa kalesi kolay alınamayacağı için Osman Gazi, biri kentin doğusundaki tepede, diğeri de kentin batısındaki kaplıcaların yakınında olmak üzere, havale kulesi dediğimiz iki tane gözetleme yeri yapmış ve giriş-çıkışları kontrol ederek kenti ablukaya almıştır. Bunlardan doğudakine Balaban Bey, batıdakine de Gazi Aktimur dizda..
Kite Kalesi
Ürünlü mahallesi'nin güneydoğusunda yer alan Kite Kalesi, düz bir ovada kurulmuş olması nedeniyle belki de tarihte bir başka örneği olmayan bir yapıdır. Kite Kalesi'nden günümüze ulaşan sur kalıntıları, kalenin bir hayli görkemli olduğunu göstermektedir. Bugün çeşitli yüksekliklerde korunabilmiş üç parça duvar kalıntısı ve dörtgen planlı köşe burçlarının temel izleri belirlenebilmektedir.
İznik Surları
Romalılar Nicea adını verdikleri bu şehri ve İznik Kalesini korumak için büyük uğraş verdiler. Çeşitli saldırılara uğrayan Nicea'yı bu savaş akınlarından koruyabilmek için, Bithynia Krallığı, zamanında başlatılan ancak depremlerle hasar gören surları, daha güçlü olarak inşa ettiler. Kentin çevresini beşkenarlı çokgen şeklinde kuşatan 4970 m. uzunluğundaki surlar, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemindeki ilavelerle savunma görevini üstlendi. Sur duvarl..
Gölyazı İç Kale ve Kent Su..
Modern yerleşim halen, yaklaşık 800 m. uzunluğundaki antik surların içinde yer almaktadır. Sur duvarlarının hem savunma için hem de göl taşkınlarına karşı kullanılması mümkündür. Üzerinde geleneksel konut mimarisi örnekleri görülebilen surlarda, yer yer kapılar ve kuleler bulunur. Bunlardan en önemlisi kuzeydeki Simitçikale'dir.Ayrıca meydanda da bir kule bulunmaktadır. Yerleşimin bulunduğu yarımadayı çevreleyen dış kale ve adayı çevreleyen iç ka..
Kestel Kalesi
Bursa’nın 12 km doğusunda yer alan Kestel, Bizans döneminde tekfurluk merkezi idi. İlçede bulunan kale, Doğu Roma İmparatorluğu’nun sınır kalesi olması sebebiyle Latin dilinde Kalecik anlamına gelen Kastel (castel) ismini almış ve 1306 yılında Dimboz Muharebesi’nin ardından Osmanlılar’ın eline geçmesi ile ismi Kestel olmuştur.