Medreseler ve Mektepler
Yeşil Külliyesi
Adını Yeşil semtinden alan külliye, 1419 yılında Sultan Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Yeşil Külliyesi içeresinde cami, türbe, medrese, hamam ve imaretten oluşmaktadır. Külliye tüm ihtişamıyla, tarihte Fetret Devri'nin sona ererek Osmanlı Devleti'nin yeniden ve daha güçlü bir şekilde doğuşunun ispatı gibidir. Yeşil Külliyesi, Bursa'nın en önemli eserlerinden kab..
Molla Yegan Medresesi
Yıldırım Bayezıd dönemi beylerinden Kara Eyne Bey tarafından yaptırılan medrese, Kurtuluş Caddesinden Yıldırım Bayezıd Camisi'ne dönüldüğünde sol tarafta bulunur. Molla Yegan Medresesinin kurucusu Kara Eyne Bey hakkında kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır. Bazı kaynaklar da ise medresenin Molla Yegan tarafından yaptırıldığı belirtilir. Bursa mahkeme sicilleri, yanlış anlamalara meydan vermeyecek şekilde, medrese konusundak..
Lala Şahin Paşa Külliyesi
Lala Şahin Paşa Külliyesi Mustafakemalpaşa çayının yanında yer alır. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde önemli hizmetleri bulunan, Rumeli Beylerbeyliği ve vezirlik yapan Lala Şahin Paşa'nın yaptırdığı cami, medrese, zaviye, hamam ve köprüden oluşmaktadır. Külliyeden günümüze pek az şey kalmıştır. Medresenin temelleri durmaktadır, zaviye tümüyle yok olmuştur. Sadece minaresi kalmış olan caminin yerine, eski özelliğini yansıtmayan yeni bir cami..
Taş Mektep Tirilye (Zeytin..
1839 yılında Sultan Abdülmecit döneminde yürürlüğe konulan Tazminat Fermanı'yla başlayan Osmanlı Devleti'nin siyasal, toplumsal ve ekonomik yapısını batılı anlamda düzenlemeyi hedefleyen reformlar sürecinde görülen modernleşme hareketlerinin simgesi olarak imparatorluk topraklarında inşa edilen pek çok okul binasından biri de Taş Mektep'tir. Tirilye'de doğan ve Yunanistan'da eğitim gördükten sonra metropolit olarak Türkiye'ye dönen Chirisostomos..
Lala Şahin Paşa Çoçuk Kütü..
Orhan Gazi ve I. Murad'ın komutanlarından Lala Şahin Paşa tarafından 1339 yılında yaptırılmıştır. Kefeki taşı ve tuğla kullanılarak inşa edilen medrese, kuzey-güney doğrultusunda olup, tonoz örtülü bir eyvan ve bunun önünde kare planlı ve kubbeli bir mekân ile bunun iki yanında sıralanmış durumda tonoz örtülü sekizerden on altı hücreden oluşmaktadır. Basitleştirilmiş Selçuklu medrese planı uygulamasıdır. Yapımında antik parçalardan yararlanılmışt..
Emir Sultan Külliyesi
Külliye bir padişah külliyesi olmamakla birlikte “Sultan Külliyesi” olarak anılan önemli bir dinin ziyaret yeridir. Özellikle, önemli dini günlerde insanların ziyarete geldikleri külliyede, cami ve türbesinde her gün mevlit okutulmaktadır. Bursalılar düğün, sünnet gibi cemiyetlerini yapmadan önce Emir Sultan Hazretleri’nin türbesini ziyarete gelip dualar etmektedirler. Hem manevi hem de sahip olduğu tarihi dokusu ile Emir Sultan Türkiye genelinde..
Yıldırım Külliyesi
Osmanlı Devleti’nin mimarlık ve yapı alanında bir üslup bütünlüğünü simgeleyen Yıldırım Külliyesi, Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret, darüşşifa, mektep, hamam ve türbeden oluşan külliyeden günümüze cami, hamam, medrese, darüşşifa ve türbe kalmıştır. Yıldırım Külliyesi içinde yer alan yapılardaki mimari, sanatsal unsurlar “Beylikten Devlete “ geçişin de bir göstergesi gibidir.Külliye içerisinde Yıld..
Süleyman Paşa Medresesi
İznik’in merkezindeki medrese Orhan Gazi'nin büyük oğlu "Rumeli Fatihi" sanlarıyla anılan Şehzade Süleyman Şah yaptırmıştır. Yazıt taşı bulunmayan medresenin kesin yapım tarihi belli değildir, yalnız yapım tarihi olarak 1335-1359 tarihleri arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Açık avlulu ve (U) planlı medresede, bir dershane ile on bir öğrenci hücresi bulunmaktadır. Yapının cephe duvarları moloz taş ve tuğla ile örülmüş, bazı yerlerinde devşi..
Muradiye II. Murad Külliye..
Muradiye Külliyesi, Bursa'da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir. Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan Muradiye Külliyesi'ne Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yapıldığı bilinen türbeler de eklenmiştir.Ölüm ile yaşamı, rüya ile hakikati, hüzün ile huzuru bir arada tad..
Muradiye II. Murad Medrese..
Bursa’da inşa edilen son selatin medresesidir. Altıncı Osmanlı padişahı II. Murad tarafından yaptırılmıştır. II. Murad'ın Bursa'da kurduğu medrese dışında, cami, imaret, zaviye, muvakkithane, hamam ve bir de misafirhane yaptırdığı bilinmektedir. Medrese, kendi adıyla anılan caminin yaklaşık 40 m. batısındadır. Öğrencilerin kalabileceği ölçülerde 14 odası ve bir büyük dershanesi bulunan medresenin bir de kütüphanesi vardır. Bursa'daki güzel medres..
Orhan Gazi Külliyesi
1339-1340 yılları arasında Orhan Bey tarafından yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, mektep, hamam ve han (Emir Hanı) yapılarından oluşmaktadır. Bursa surlarının dışında yaşam alanlarının oluşturulmasının ilk örneklerinden olan külliye, diğer sultan külliyelerinden farklı olarak, Sultan Türbesi külliye sınırları içinde yer almaz. Orhan Gazi'nin türbesi Tophane mevkiinde, Osman Gazi türbesinin yanındadır. Bugün mevcut olan Osman Gazi ve Orha..
Fabrika-I Humayun
19. Yüzyıl ortalarında başlayan ülkenin devlet eliyle endüstrileşmesi çabalarının bir ürünü olarak 1852'de kurulmuştur. Muradiye'de Cilimboz deresinin kenarındadır. Sarayda kullanılacak ipek halı ve kumaşlar için iplik üretme amacıyla devlet eliyle kurulmuştur. Avrupa sarayları da dahil olmak üzere devrin önemli devlet adamlarını giydirmiştir. Restore edilen ve kullanım alanı 8000 m2'ye çıkarılan Fabrika-I Humayun yaşayan bir eğitim ve sanat merk..