Türbeler ve Mezarlıklar
Köpüklü Dede Türbesi
Halk arasında Köpüklü Sultan yada Köpüklü Dede olarak anılan yüksek mezar taşları ve lahitten oluşan mermer bir kabirdir. Mezar taşında “Derviş Mehmed bin Hamdi Şehr Baba” yazılıdır. Yanında daha önce mevcut bulunan medrese ya da mescidin haziresi olması muhtemeldir. Köpüklü Dede Türbesi, aynı Sinan dede mahallesinde bulunan Dürt Dede gibi hatta Sinan Dede gibi yalnız m..
İznik Kırgızlar Türbesi
İznik fethi edilirken Osmanlı'nın yanında olan Kırgız Türkleri'nden şehit olanlar anısına, 1331 yılında Orhan Gazi tarafından inşa ettirilmiştir. Mimari özellikleri ve kalem işi süslemeleri ile sanat tarihi açısından ayrıcalıklı bir yere sahiptir. İznik Kırgızlar Türbesi tarihi değeri yüksek yapılardan biridir. Kırgızlar Türbesi'nin tarihi hakkında çok fazla bir bilgi bulunmasa da sahip olduğu mimari y..
Yeşil Külliyesi
Adını Yeşil semtinden alan külliye, 1419 yılında Sultan Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Yeşil Külliyesi içeresinde cami, türbe, medrese, hamam ve imaretten oluşmaktadır. Külliye tüm ihtişamıyla, tarihte Fetret Devri'nin sona ererek Osmanlı Devleti'nin yeniden ve daha güçlü bir şekilde doğuşunun ispatı gibidir. Yeşil Külliyesi, Bursa'nın en önemli eserlerinden kab..
Abdal Mehmed Türbesi
1450 yılında Sultan 2. Murad tarafından yaptırılan Abdal Mehmed Türbesi, Abdal Cami'nin karşısında bulunmaktadır. Kare planlı türbenin üstü, sekizgen bir kasnağa oturan, dıştan kurşunla kaplı kubbe ile örtülü olup türbeye beşik tonozlu kapalı bir eyvandan girilir. Türbe içindede Abdal Mehmed'e ait bir sanduka bulunmaktadır. Abdal Mehmed, baş müridi Başçı İbrahim Efendi ile yakın dostluk kurmuş, onun duası ile zengin olmuştur. Zengin olunca türbes..
Emir Sultan Türbesi
Üç Osmanlı sultanı dönemlerinde yaşamış ve sufilikte velilik rütbesini kazanan Emir Sultan Hazretleri'nin türbesinin Müslüman dünyasında beşinci makam olduğu ileri sürülmektedir. Kendilerine, Hz. Peygamber neslinden geldiği için Emîr, soyu Hz. Hüseyin'e dayandığı için Seyyid, Buhara'da doğmuş olmasından Emîr Buhârî veya Emîr Şemseddin-i Buhârî denildiği gibi tasavvufi terbiyede velilik mânevi rütbesini kazanması ve aynı zamanda Sultan Yıldırım Bâ..
Bursa Yeşil Türbe
Yeşil Türbe, Yeşil Camii'nin güneyinde bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid'in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 824H. (1421) yılında yaptırılmıştır. Yeşil Türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa'dır.Türbe sekiz köşeli bir yapı olup, dıştan yüksek kasnağı, sivri kubbesi ile karakteristik bir uslubun anlatımıdır. Türbe, sandukaların bulunduğu zemin kat ve kripto vazifesi gören tonozla örtülü bir bodrumdan oluşmaktadır. Kubbenin her yüzünde, sivri kemerli birer küçü..
Yıldırım Bayezid Türbesi
Türbe 1406 yılında Yıldırım Bayezid'in oğlu Emir Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Türbe, önündeki revakıyla, kendinden sonra yapılan revaklı Osmanlı Türbelerinin öncüsü olmuştur. Türbe içinde Yıldırım Bayezid'in sandukası dışında Oğlu İsa Çelebi'nin sandukası da yer almaktadır.
I. Murad Türbesi
Hüdavendigar Camii karşısında yer alan I. Kosova Savaşı'nda (1389) şehit olan Sultan I. Murad’ın türbesini oğlu Yıldırım Bayezid yaptırmıştır. Ancak günümüzde mevcut olan türbe, eski temelleri üzerine, 1855 depremi sonrasında yeniden yapılmıştır. Türbenin içerisinde pirinç parmaklıklarla çevrili Sultan I. Murad’ın sandukası vardır. Türbede Sultan I. Murad’ın Türbesi dışında yedi şehzade sandukası bulunmaktadır.
Emir Sultan Külliyesi
Külliye bir padişah külliyesi olmamakla birlikte “Sultan Külliyesi” olarak anılan önemli bir dinin ziyaret yeridir. Özellikle, önemli dini günlerde insanların ziyarete geldikleri külliyede, cami ve türbesinde her gün mevlit okutulmaktadır. Bursalılar düğün, sünnet gibi cemiyetlerini yapmadan önce Emir Sultan Hazretleri’nin türbesini ziyarete gelip dualar etmektedirler. Hem manevi hem de sahip olduğu tarihi dokusu ile Emir Sultan Türkiye genelinde..
Yıldırım Külliyesi
Osmanlı Devleti’nin mimarlık ve yapı alanında bir üslup bütünlüğünü simgeleyen Yıldırım Külliyesi, Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılmıştır. Cami, medrese, imaret, darüşşifa, mektep, hamam ve türbeden oluşan külliyeden günümüze cami, hamam, medrese, darüşşifa ve türbe kalmıştır. Yıldırım Külliyesi içinde yer alan yapılardaki mimari, sanatsal unsurlar “Beylikten Devlete “ geçişin de bir göstergesi gibidir.Külliye içerisinde Yıld..
Cem Sultan Türbesi
Altıgen planlı türbe, Kubbe ve duvarlar zengin kalem işleri ile bezelidir. Duvarlar pencerelerin üzerine kadar altıgen firuze çinilerle kaplıdır. Giriş kısmı mermerdendir. Cem Sultan'ın sandukasının yanında kardeşi Şehzade Mustafa ile II. Bayezid'in Sultan Abdullah ve Alem Şah adlı iki oğluna ait olduğu söylenen iki sanduka daha bulunmaktadır.Cem Sultan Türbesi başta Sultan II. Murad'ınki olmak üzere Muradiye Camii'nin içinde bulunan pek çok..
Okçu Baba Türbesi
Nusret Paşa Türbesi olarak da bilinir. Hisar bölgesinde Saltanat Kapıya yakın bir alanda bulunan türbenin 14. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Bursa'nın fethinde önemli hizmetleri olan Nusret Paşa'ya aittir. Kareye yakın planlı türbe dıştan kiremit çatılı, içten kubbelidir. Giriş kapısı vurgulanmış olan türbenin kotu çevresinden aşağıdadır.
Orhan Gazi Türbesi
Bursa Tophane semtinde, Tophane Parkı girişinin sağında, Osman Gazi Türbesi'nin karşısındadır. Bizans döneminde tarihlenen Saint Elie Kilisesi kalıntısı üzerine yapılmıştır. Kiliseye ait mozaik kalıntıları döşemelerinde günümüze kadar gelmiştir. Osman Gazi türbesi ile Orhan Gazi türbesi aynı çatı altında iken 1855 depreminde yıkılmış, 1863'de Sultan Abdülaziz tarafından yenilenmiştir.
Osman Gazi Türbesi
Bursa Tophane semtinde, Park girişinin solunda, Şehitlik Anıtının yanındadır. Osman Gazi Söğüt’te öldüğü zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştür. Bursa’nın Türklerin eline geçişinden sonra cesedi Bursa’ya getirilerek Bizans dönemine ait Saint Elia (Gümüşlü Kümbet) Kilisesine gömülmüştür. İlk önceleri Orhan Gazi ile aynı çatı altına gömülmüşse de 1855 depreminde türbe yıkılınca 1863’de bugünkü türbeyi Sultan Abdülaziz yeniden yaptırmı..
Çobanbey Türbesi
Osmanlı devleti kurucularından Osman Gazi'nin oğludur. Türkmen gruplarını Bursa'ya yerleştiren ve onlara liderlik yapan bir alperendir.Çoban Bey türbesi'nin yapım kitabesi bulunmamakla birlikte XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı bilinmektedir. Yer yer moloz, taş ve tuğla malzemelerinin bir arada kullanıldığı 6,45×6.45 m iç ölçüsünde kare planlı üzeri basık bir kubbe ile örtülü mimariye sahiptir. Beden duvarlarından kubbeye geçiş üçgenler aracılığı..