Açılışının 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirildiği, Cumhuriyet ve Bursa tarihinin sembol işletmelerinden biri olan Merinos Yünlü Müessesi restore edilerek müze mimarisine uygun bir biçimde tasarlanmıştır.

Eski Bursa Merinos Fabrikası'nda gerçekleştirilen üretim sürecinin bölümlerinden tanıtılması hedeflenmiştir. Bu amaçla ham yün elyafın gelişinden, ipliğin oluşumu, iplikten dokumanın elde edilmesi, boya ve terbiye işlemlerinin yapılması ve konfeksiyon ürünlerinin elde edilmesine kadar olan üretim sürecinde kullanılan makinalar ve malzeme örnekleri dört ayrı salonda sergilenecek biçimde bir düzenleme yapılmıştır. Ayrıca elyaf, iplik ve kumaşların fiziksel ve kimyasal testlerinde kullanılan cihazlara yönelik bir laboratuvar bölümü oluşturulmuştur. Oluşturulan tasarımda tekstil makinalarının daha rahat algılanabilmesi için bir dolaşım aksı detaylandırılmıştır. Dolaşım aksının ziyaretçiler tarafından mümkün olduğunca net bir şekilde algılanması ve böylelikle ilginin makinalar üzerinde yoğunlaşması hedeflenmiştir. Aynı zamanda müze ziyaretçilerinin tekstil makinaları ve yapılan üretim safhaları hakkında bilgi alabilmeleri için çeşitli bilgilendirme panoları da arka taraftaki duvarlarda ve ziyaretçi yolunun yanlarında konumlandırılmıştır. Ayrıca 2 kattan oluşan yapının 1. Katında kültür ve tarih mirasının tanıtımına yönelik çeşitli sergilerin düzenlenmesi amacıyla bir sergi salonu oluşturulmuştur. 2.Katta ise çeşitli sanat ve kültür etkinliklerinin yapılabileceği 110 kişilik bir konferans salonu mevcut durumdadır.

Yünlü dokuma merkezlerinden biri olan Bursa'nın ilk tekstil fabrikası Merinosta yer alan ve dönemin endüstri teknolojisini belgeleyen makine ve teknik ekipman bakım ve onarımdan geçirilerek, özgün fonksiyonları simgelenecek ve sergilenecek bir biçimde teşhire hazır hale getirilmiştir. Aynı zamanda sanayi ve teknoloji tarihi ile Merinos tarihini belgelemeleri açısından bu miras kapsamında korunması uygun görülenlerin proje dahilinde bir müze kapsamında degerlendirilmesi ve korunması sağlanmıştır.

Söz konusu olan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi 14 Ekim 2011 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açmış bulunmaktadır. 4 ana bölümden oluşan Tekstil müzesinde her bölümde sırası ile merinos koyunundan alınan kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüştügünün hikayesi anlatılmaktadır. Aynı zamanda bahsi gecen bölümlerden ayrı olarak Atatürk odası, müdür odası, Bursa ipekçiliğinin geçmişine ayna tutan ve faal olarak çalıstırılması düşünülen ipek bölümüde Tekstil Sanayi müzesine bulunmaktadır.

Atatürk'ün eliyle yaptığı son açılış olması bakımıyla ayrıca bir önem kazanan Merinos Yünlü Müessesi, bugün Tekstil Sanayi Müzesi olarak Cumhuriyet hafızasına yolculuk etmek isteyen siz değerli ziyaretçilerini ağırlamaktan onur duyacaktır.

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
Akıllı Saatlerde Peşin Fiyatına 3 Taksit

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi




0

0 yorum


Genel Özellikler
Ekleme Tarihi22/10/2016
ŞehirBursa
İlçeOsmangazi
Yer Bilgileri
AdresAtatürk Kongre ve Kültür Merkezi Dogu Kapısı
Telefon0224 716 37 18
Açık Saatler09:00 - 17:30